diumenge, 21 de febrer del 2010

Màgia, causalitat i representació

Aquest enllaç d’un seguidor del Bloc és un comentari arran del llibre La Rama Dorada de Frazer sobre relació causa-efecte i la seva explicació poètica.

Destaco de l'escrit:

La realidad reside en nuestra capacidad de organizar nuestros sueños y conseguir que ciertas causas correspondan a ciertos efectos. Por eso se podría definir que la magia es la herramienta humana para convertir los deseos en principios de causa y efecto, lógicos y útiles, con el arte de la poética.

Wittgenstein es va interessar en Frazer com antropòleg i va fer unes observacions al text de “La Rama dorada”.

Comença dient:
“Hay que colocarse al lado del error para conducirlo hasta la verdad.
Es decir, hay que descubrir la fuente del error puesto que, en caso contrario, para nada sirve el escuchar la verdad. Ésta no puede penetrar si otra cosa ha ocupado su lugar.”

WITTGENSTEIN, LUDWIG (1992) Observaciones a La Rama Dorada de Frazer. (3a ed. 2008). Madrid, Tecnos.

Javier Sádaba, a la introducció del llibre que també n'és el traductor, diu (segons Wittgenstein) que les reaccions humanes que sorgeixen de les accions són variades i que estan en funció dels condicionaments culturals (com a simbologia expressiva per aconseguir plaer o gust estètic) més que com una resposta religiosa (màgica) que expliqui aquesta reacció.

Acebuch fuig subtilment de la confrontació substituint la poètica per la religió.

a

1 comentari :

  1. De fet no és una fugida, sino una qüestió pràctica. La poètica és empírica, la religió espera masses coses dels esperits. El esperits no ens poden fer res sense el nostre consentimet.

    ResponElimina